“Един демократичен петък” с награда от Съюза на българските писатели

Read More

Любими стихове: СНЯГ

Gerov_Sniag.mp3

Бял сняг ще има само във градините,

където са играели деца
АТАНАС ДАЛЧЕВ
Read More

ДАРБАТА Е ИСТИНСКАТА НОВЕЛА

Навремето със своите хумористични разкази Румен Балабанов лъхна свежа струя в Стършеловото гнездо. Още тогава старите ,,стършели” го пуснаха в своето царство на хумора и сатирата, защото пощръкляваше читателите да имат вярно око за красивото и грозното. Той гъделичкаше красивото под брадичката, грозното поставяше на гърба на вола, а пошлото хвърляше да се подмята от рогата на дявола.

Read More

Тъжно-веселият Динозавър

На 10 ноември 2010 г. (датата не е избрана случайно!) в НДК, зала 10, се проведе класическо партийно събрание със следните действащи лица: кукловод Николай Петев – все още председател на няколко стотици писатели, и танцуващи кукли – приятели и почитатели на Румен Балабанов, който естествено беше в главната роля на рожденик.

Read More

ОТЧЕТЕН ДОКЛАД за живота и делото на Румен Балабанов

обхващащ периода от 21 май 1950 г. до 18.00 часа на 10 ноември 2010 г.

Николай Петев

На 21 май 1950 година пред международните медии френският министър на външните работи Робер Шуман прочита известната си Декларация, с която призовава Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана. Това е първата реална стъпка за раждането на Европейския съюз. И докато в Западна Европа се опитваха да зачеват нещо ново, в България майка Здравка на улица „Шейново” роди нещо ново – Руменчо. В един ден, както виждате, се родиха две империи. Едната – известна с това, че изисква да се пишат проекти, за да получиш някой лев, а другата – духовната империя Руменчо раздаваше проекти и не получаваше нито един лев. Кажете ми сега, коя е по-благородната? Сложете си ръка на сърцето и кажете коя ви е по-симпатична? Тази, която себераздава талант, доброта и горчиви усмивки, или онази, която ни гледа като бирник чрез лицето на някой еврокомисар?!

Read More